חרדה אצל כלבים הוא נושא מורכב שגם משפיע לרעה על איכות החיים של חברינו על ארבע וגם משפיע על הבעלים ושאר בני הבית, שנאלצים להתמודד עם כלבים הסובלים מחרדה ומראים מגוון רחב של התנהגויות בעקבות התופעה:
חרדת נטישה - כלבים המתקשים להישאר לבד, מה שמוביל אותם להתנהגות הרסנית ו/או נבחנות מוגזמת ויללות.
פחד מרעשים - רגישות יתר לרעשים חזקים, כמו ברקים ורעמים, זיקוקים או קולות בניה.
התנהגות הרסנית - מצבור רב של חרדה וסטרס מוביל לרצון לפרוק את הסטרס והחרדה ולא מעט פעמים זה יעשה ע״י לעיסת רהיטים וחפצים אישיים, שריטת דלתות או פעילות הרסנות אחרת.
חוסר שקט וחוסר יכולת להירגע במצבים מסוימים.
חרדה חברתית - חרדה במצבים חברתיים, במיוחד אם לא עברו חשיפה נכונה.
קושי להתמודד עם מעבר לבית חדש, שינויים בשגרה או סביבה לא מוכרת.
סימנים פיזיים כמו התנשפות, כמויות גדולות של ריר או רעד.
הימנעות או הסתרה - כלבים עשויים לנסות להימנע ממצבים מסוימים או להסתתר כאשר הם חרדים.
יש לא מעט התנהגויות תוקפניות על רקע של פחד וחרדה, שכמובן מגבירות את הצורך לתת מענה מיידי להתנהגות הזאת וגורם ללא מעט בעלים לשקול את האופציה של תרופות הרגעה לכלבים.
יש מספר רב של גורמים העלולים לתרום להתפתחות התנהגות חרדית או תוקפנית אצל כלבים. חלק מהגורמים הם סביבתיים, כמו היעדר חשיפה נכונה בגילאים צעירים ובמהלך תקופת ההתפתחות הקריטית של הכלב, נסיון קודם של הבעלים בגידול כלבים, ניסיון ורצון של האמא לגדל גורים, שינויים רבים מדי בגיל גורות, אילוף לא מותאם, הפרדה מוקדמת, טראומה ועוד. כמובן גם מרכיב גנטי מאוד משפיע על התפתחות ההתנהגות של הכלב, משהו שניתן להתייחס אליו בהרחבה כשמדובר בכלבנות גזעית אך פחות עם כלבים מעורבים המגיעים מעמותה, ללא מידע על היסטוריה משפחתית.
ולמרות שלפעמים נדמה לנו שבישראל הבעיה חמורה יותר (בכל זאת אנו חיים עם טילים, אזעקות ובומים חזקים בתור שגרה) ובהתאם לכך לא מעט בעלים נותנים תרופות הרגעה לכלבים, מחקרים עדכניים מראים שיש מגמת עלייה בכל העולם מבחינת כלבים חרדתיים ו/או עם התנהגות תוקפנית.
מחקר פיני משנת 2020 הראה שהבעיות התנהגות הנפוצות ביותר כוללות נביחות מוגזמות, בעיות צרכים, הרסנות, תוקפנות ופחד. השכיחות של רגישות לרעש במחקרים קודמים נעה בין 20-50%. בסביבות 20-25% מהכלבים מראים פחד מזרים, כלבים או מצבים וחרדת נטישה מתרחשת ב-14-20% מהכלבים. יתר על כן, נצפה גם קשר ישיר בין רגישות לרעשים וחרדת נטישה.
מחקרים נוספים מהשנים האחרונים מדברים על הקשר בין תזונה לקויה וחרדה אצל כלבים ובודקים אם שינויים תזונתיים ו/או תוספים מסוימים יכולים להביא הקלה ושיפור. מחקר של פיורינה מראה שסוג ספציפי של פרוביוטיקה יכול לשפר את מערך החיידקים במערכת העיכול וכך להשפיע על מצבי חרדה אצל כלבים. מחקר אחר מראה איך תוסף תזונה (מבוסס על קוקטייל ויטמינים) יכול לשפר חרדה אצל כלבים.
יחד עם ההבנה שיש דרכים נוספות לשפר את מצב החרדה אצל כלבים, בשנים האחרונות יש עלייה משמעותית בביקוש של תרופות הרגעה לכלבים (תרופות פסיכיאטריות לכלבים) על מנת לטפל בבעיות התנהגויות שונות. ולמרות שתרופות אלו יכולות להועיל במקרים מסויימים, חשוב גם להתבונן על תופעות הלוואי אפשריות, במיוחד כשמדובר בשימוש לטווח ארוך:
לאות ו/או עייפות יתר: תרופות פסיכיאטריות רבות עלולות לגרום ללאות אצל כלבים, במיוחד בתחילת הטיפול או אם המינון גבוה מדי.
צמא מוגבר והשתנה מרובה: תרופות מסוימות עשויות להשפיע על מאזן המים של הכלב, מה שמוביל לצמא מוגבר ותכיפות שתן.
שינויים בתיאבון: רעב מוגבר או חוסר תיאבון.
הפרעה במערכת העיכול: הקאות, שלשולים או הפרעות אחרות במערכת העיכול עלולות להתרחש כתופעות לוואי של תרופות מסוימות.
עלייה במשקל או ירידה במשקל: שינויים בתיאבון ובחילוף החומרים עלולים לגרום לתנודות במשקל ולא מעט פעמים קשה להשיל את הקילוגרמים הנוספים שהצטברו בגוף.
חוסר שקט או היפראקטיביות: חלק מהכלבים עלולים לחוות השפעה הפוכה ולהיות יותר חסרי מנוחה או היפראקטיביים.
תגובות אלרגיות: כלבים עלולים לפתח רגישות יתר, מה שמוביל לתסמינים כגון גירוד, נפיחות או פריחות בעור.
בעיות כבד או כליות: יש תרופות הרגעה לכלבים הניתנים לטווח ארוך ולכן מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות על מנת לשלול השפעה שלילית על תפקוד הכבד או הכליות.
תוקפנות או שינויים התנהגותיים: באופן פרדוקסלי, כלבים מסוימים עשויים להפגין התנהגות תוקפנית או שינויים בלתי צפויים אחרים בהתנהגות כתוצאה מלקיחת תרופות.
חוסר התמצאות או בלבול: תרופות מסוימות עלולות לגרום לחוסר התמצאות או בלבול, במיוחד בכלבים מבוגרים.
ייתכן ששינוי במינון או החלפת תרופה ישפר את מצב הכלב, אך ברוב המקרים שאני פוגשת בקליניקה, לכלבים יש מגוון רחב של תופעות הלוואי המודגשות ברשימה הנ״ל. לכן אני ממליצה אופציות חלופיות וטבעיות יותר שהן טיפול מהשורש ולא טיפול סימפטומטי כדי לדכא או לכבות את הסימפטומים הלא נעימים. אז לפני ששוקלים מתן תרופות הרגעה לכלבים, מומלץ לשקול כמה צעדים אחרים, כמו שינוי תזונתי, עבודה עם תוספי תזונה המתמקדים במצב הרוח וכמובן עבודה עם פורמולות של צמחי מרפא סינים. האופציה הנוספת שלא מעט אנשים פונים אליה זה כמובן אימון התנהגותי (אילוף) וזאת על מנת לשנות את החוויה הרגשית של הכלב מול הגורם. יחד עם זאת, לא מעט מאלפים מזהים שלכלב יש קושי גדול וחוסר פניות ללמוד ולכן גם הם מפנים לא מעט לקוחות לטיפול תרופתי על מנת לאפשר תהליך התנהגותי. וזה בעצם מחזיר אותנו לשלב הראשון שאני ממליצה עליו: שינוי תזונתי, עבודה עם תוספים וצמחי מרפא סינים - עוד לפני שפונים ליעוץ התנהגותי.
אז מה בעצם מיוחד כ״כ בפורמולת הרגעה שאנו מציעות ומדוע לדעתנו היא תחליף מצוין לתרופות הרגעה לכלבים? טוב ששאלתם!